Masło z nasion kakaowca właściwego, nazywane także tłuszczem lub olejem kakaowym jest bogate w witaminy, antyutleniacze oraz kwasy tłuszczowe. Pozyskuje się je z ziaren kakaowca, które zawierają aż 50% tłuszczu. Składnik ten, ze względu na swoje unikalne właściwości z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce.
Masło kakaowe wykazuje wysoką biozgodność z ludzką skórą, dlatego też jego stosowanie jest bardzo bezpieczne i nie alergenne. W składzie masła z nasion kakaowca znajdziemy witaminy, mikroelementy (potas, magnez, wapno, żelazo) oraz antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników. Składnik ten stymuluje również produkcję kolagenu.
Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy, masło z nasion kakaowca opóźnia procesy starzenia się skóry i zmniejsza widoczność zmarszczek. Ponadto pomaga w redukcji przebarwień, blizn i rozstępów oraz wygładza i ujędrnia skórę.
Warto wspomnieć, że masło z nasion kakaowca jest silnym emolientem, który natłuszcza, chroni i nawilża skórę. Zmniejsza również odparowanie wody własnej z naskórka. Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Przyspiesza także proces opalania i ujednolica nabytą opaleniznę.
Masło z nasion kakaowca z powodzeniem może być wykorzystywane u osób posiadających cerę trądzikową, łuszczycę, egzemę czy inne stany zapalne. Przynosi bowiem uczucie ukojenia i łagodzi nieprzyjemne odczucia, występujące przy tych schorzeniach.
Jak widać, składnik ten posiada uniwersalne właściwości, dlatego też znajdziemy go w różnego rodzaju kosmetykach do pielęgnacji.