Alantoina jest pochodną kwasu moczowego, pozyskiwanego z korzeni takich roślin jak kasztanowiec, soja czy pszenica. Może również powstać w wyniku procesu chemicznego. Jest to składnik od wielu lat wykorzystywany w lecznictwie oraz posiadający szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Alantoina jest znana przede wszystkim jako środek wspomagający gojenie ran, ponieważ stymuluje wzrost zdrowej tkanki. Skutecznie zapobiega wdaniu się zakażenia i może być stosowana bezpośrednio na ranę. Jest także polecana do leczenia oparzeń, ponieważ skutecznie zmniejsza ból i uczucie dyskomfortu.

Alantoina przyspiesza odnowę naskórka i płaszcza hydrolipowego, dlatego przynosi ulgę podrażnionej i odwodnionej skórze. Sprawdzi się doskonale w codziennej pielęgnacji, jak i w szczególnych sytuacjach, gdyż pobudza skórę do regeneracji. Skutecznie przywraca również równowagę cerze przesuszonej po terapii antytrądzikowej.

Alnatoina, ze względu na swoje właściwości łagodzące jest wykorzystywana w kosmetykach stosowanych po opalaniu oraz w tych przeznaczonych dla dzieci i niemowląt. Posiada także silne właściwości nawilżające, dlatego stosuje się ją w takich schorzeniach jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry

Składnik ten przynosi również ukojenie podrażnionej skórze. Zmniejsza zaczerwienienie i łagodzi pieczenie. Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry podrażnionej detergentami. Alantoina stosowana jest także w celu redukcji różnego rodzaju blizn, zarówno tych świeżo powstałych, jak i już zasklepionych. Pomaga je spłycić i zmniejszyć ich widoczność.

Jako że alantoina działa również przeciwzapalnie i antybakteryjnie, to polecana jest w pielęgnacji skóry trądzikowej. Dodatkowo nie zatyka porów i nie obciąża skóry oraz pomaga rozjaśnić przebarwienia.

Co najważniejsze, składnik ten jest w pełni bezpieczny i bardzo dobrze tolerowany przez skórę. Wymienione wyżej korzyści płynące ze stosowania alantoiny są naprawdę imponujące, dlatego też warto sięgnąć po kosmetyki zawierające ten składnik i przekonać się o jego korzyściach na własnej skórze.